Receptek

Vegán sajttorta mákos réteggel turbózva



Hozzávalók az alaphoz:


  • 180 g zabpehely
  • 130 g kókuszreszelék
  • 1 nagy (120 g) banán
  • fél kk őrölt fahéj
  • 90 ml növényi tej


Hozzávalók a mákos réteghez:

  • 100 g darált mák
  • 160 ml növényi tej
  • 30 g eritrit
  • 1.5 evőkanál tápióka keményítő


Hozzávalók a krémhez:

  • 320 g kesudió
  • 230 g főtt csicseriborsó
  • 100 g natúr tofu
  • 70 g eritrit
  • 2 evőkanál mogyoróvaj (vagy kesudióvaj/mandulavaj)
  • csipet só
  • 2 citrom kifacsart leve
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 tk vanília aroma
  • 370 ml konzerv kókusztej (sűrűbb állagú, zsírosabb)
  • 100 ml növényi tej
  • 2 evőkanál tápióka keményítő


Elkészítés:  (18 cm-s tortaformát használtam)





  • Először is a kesudiót meleg vízbe áztatjuk legalább 1 órára, majd leszűrjük és félretesszük.
  • Elkészítjük az alapot. Ehhez minden alaphoz felsorolt hozzávalót egy aprítógépben (turmixgép is jó) addig aprítunk, amíg egy labdává áll össze a massza. Ezután a tortaformát kókuszolajjal kikentük, majd hajdinaliszttel (vagy más liszttel) kilisztezünk. A masszát kézzel jól belenyomkodjuk a formába úgy, hogy az a forma pereméig érjen. 180 fokos sütőben 15-20 percet sütjük.
  • Addig elkészítjük a mákos réteget. Ehhez a darált mákot, növényi tejet, eritritet és tápióka keményítőt egy lábosban elkeverjük, majd folyamatosan kevergetve addig főzzük amíg besűrűsödik. Ezt a krémet rákenjük az alapra, majd visszatesszük a sütőbe további 15 percre. 
  • Ezalatt a krémet készítjük el. Ez nagyon egyszerű, mert minden hozzávalót az aprítógépbe teszünk, és addig aprítjuk amíg jó krémes állagú nem lesz. A mákos rétegre öntjük a krémet, majd visszatesszük a sütőbe még 40 percre (180 fokon).
  • Ha megsült hagyjuk kihűlni, és csak utána szeleteljük. (Legjobb, ha áll egy éjszakát. Én túl buzgó voltam, és még nem volt teljesen hideg a krém 🙈)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése